Magazyn Biogo - slow life i życie w zgodzie z naturą - zmieniajzbiogo.pl

Cukier w diecie – czy warto z nim zerwać?

Porady

Nie możesz jeść tyle cukierków! Pewnie każdy z nas usłyszał kiedyś te słowa z ust rodziców. Zawsze przestrzegali nas przed słodyczami, nigdy tak naprawdę nie tłumacząc, dlaczego nie powinno się ich tyle jeść.

Paliwo dla naszego mózgu

Prawdą jest, że cukier daje energię. Dzięki niej nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach, a nasze serce pompuje krew. Ważne jednak, żeby mieć świadomość, w jaki sposób dostarczamy tego paliwa. Jeżeli pochodzi ono z cukrów prostych, czyli na przykład z czekolady albo ciastek, energia spala się niezwykle szybko i po niedługim czasie jesteśmy głodni.

Magazyn Biogo - zdrowe inspiracje - zmieniajzbiogo.pl

Co może mi ten cukier zrobić?

Niestety, skutki objadania się cukrami prostymi zawartymi w słodyczach, mogą być bardzo poważne. Zacząć można od otyłości. Wpływa ona nie tylko na estetykę naszego wyglądu, ale również wydolność naszych organów wewnętrznych. Ze względu na duże obciążenie trzustki słodkimi przekąskami, możemy doprowadzić do cukrzycy typu 2. W dłuższej perspektywie obciążony jest również układ krążenia oraz zwiększa się szansa na rozwinięcie się różnego rodzaju nowotworów.

Magazyn Biogo - zdrowe inspiracje - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - przepisy na zdrowe dania - zmieniajzbiogo.pl

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć rozgniecione widelcem banany. Dodaj jajko, płatki owsiane i pokrojone w kostkę jabłko. Wlej mleko, dosyp cynamon i dokładnie wymieszaj. Masa musi być klejąca, ale nie bardzo zbita. Rozłóż masę równo do foremek na babeczki i piecz w 190 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia brzegów.

Dodatkowe opcje:

Tym przepisem można dowolnie manipulować. Dodaj nasiona chia albo zmielone siemię lniane dla dodatkowych wartości. W babeczkach jedyna słodycz będzie pochodziła od banana, dlatego użyj bardzo dojrzałych, brązowych owoców. Jeżeli boisz się, że nie będzie dostatecznie słodkie, możesz dosłodzić lekko jedną z alternatyw białego cukru, o których piszemy wyżej.

Smacznego i powodzenia!

Podziel się