Magazyn Biogo - Wegańskie słodycze dla każdego - zmieniajzbiogo.pl

Wegańskie słodycze dla każdego – batony à la snickers

Przepisy

Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.

Potrzebne składniki

 Sposób wykonania

Spód :

• Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie odcisnąć je z wody.

• Połowę daktyli zblendować wraz z orzeszkami ziemnymi, na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

• Przygotowaną masę wyłożyć na spód naczynia.

Magazyn Biogo - Batony à la snickers - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Ro_slinka_cieknie - zmieniajzbiogo.pl

Orzechowy karmel :

• Drugą połowę namoczonych daktyli zblendować z masłem orzechowym, napojem ryżowym i solą – blendować do uzyskania kremowej konsystencji.

• Przygotowaną masę karmelową wyłożyć na przygotowany spód,

• Na wierzch wyłożyć orzeszki ziemne, wciskając je w masę.
Tak przygotowaną masę włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Polewa czekoladowa:

• Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej.

• Wyciągnąć z zamrażarki przygotowaną masę, pokroić w prostokąty i obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

• Wstawić do lodówki jeszcze na 15 min.

Magazyn Biogo - Wegańskie słodycze dla każdego - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Wegańskie słodycze dla każdego - zmieniajzbiogo.pl

Ślinka cieknie?

Nie czekaj – przygotuj wszystkie składniki i do dzieła. Zapewniamy, że nie pożałujesz! Smak tej przekąski, wykonanej przez Ciebie samodzielnie, pozostanie z Tobą na zawsze i jesteśmy przekonane, że to nie będzie jedyny raz, kiedy sięgniesz po ten przepis.

IMG_4521

AUTORKI

Martyna i Ola

Ro_ślinka_cieknie

Dwie babeczki, które połączyła pasja do gotowania. Od ponad roku inspirują i pokazują, że wegańska kuchnia jest smaczna, kolorowa i nie taka trudna, jak większości się wydaje. Zachęcają do prostego, roślinnego gotowania, odkrywania nowych smaków, ciekawych połączeń i stosowania różnych niekonwencjonalnych zamienników produktów odzwierzęcych. Na ich stronie oprócz wielu rozmaitych przepisów znajdziemy też sporą dawkę ciekawostek, wskazówek i trików przydatnych w kuchni.

Podziel się