Magazyn Biogo - Weganizm nie musi być nudny - zmieniajzbiogo.pl

Weganizm nie musi być nudny – warkocz ze szpinakiem i beszamelem

Przepisy

Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.

Łatwy, smaczny, oryginalny

Czyli drożdżowy warkocz ze szpinakiem i beszamelem, którym można zaskoczyć niejednego smakosza. Nie tylko przez wzgląd, na to jak się prezentuje, ale również jak wyśmienicie smakuje. Jest to idealna przekąska na spotkania w większym gronie, czy popisowe danie na pierwszą randkę przy kieliszku dobrego wina 🙂

Magazyn Biogo - Slow-life - zmieniajzbiogo.pl

Potrzebne składniki

 Magazyn Biogo - Ro_slinka_cieknie - zmieniajzbiogo.pl

Ciasto drożdżowe:   
mąka pszenna – 1¼  szklanki (250g)
– drożdże – 25g
napój roślinny (np. owsiany) – ⅔ szklanki  (150 ml)
oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)
cukier – ½ łyżeczki (2,5g)
sól – 1 łyżka (5g)

Nadzienie pomidorowe: 
przecier/passata pomidorowa –  ½ szklanki (120g)
czosnek – 1 ząbek
suszona bazylia – ½ łyżeczki

Nadzienie szpinakowe: 
– szpinak mrożony – ½ szklanki (100g)
czosnek – 1 ząbek
sól i pieprz – szczypta

Sos beszamelowy: 
margaryna roślinna – 1 ½ łyżki 
mąka – 2 łyżki
napój roślinny (owsiany lub sojowy) – ⅔ szklanki (150ml)
płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) – 1 łyżka
gałka muszkatołowa – szczypta
sól i pieprz – szczypta 

Dodatki: 
– napój roślinny – 1 łyżka
sezam – 1 łyżka

Magazyn Biogo - Weganizm nie musi być nudny - zmieniajzbiogo.pl

 Sposób wykonania

Magazyn Biogo - Ro_slinka_cieknie - zmieniajzbiogo.pl

Ciasto drożdżowe: 

• Przygotuj rozczyn: do miseczki dodaj 5 łyżek ciepłego napoju, rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlej rozczyn i pozostałą część mleka. 

• Zagniataj ciasto przez 5 minut, pod koniec dodaj oliwę i zagniataj jeszcze przez minutę.

• Ciasto w misce przykrytej ściereczką odłóż na godzinę w ciepłe miejsce.

Nadzienie pomidorowe:

• W garnku zagotuj przecier (5-10 min), dodaj bazylię i  przeciśnięty przez praskę czosnek.

Nadzienie szpinakowe:

• Podsmaż szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj przyprawy i smaż przez 5 min.

Sos beszamelowy:

• W garnku rozpuść margarynę, dodaj mąkę, przyprawy, płatki drożdżowe – wymieszaj. Dolej napój i gotuj aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. 

Magazyn Biogo - Łatwy, smaczny, oryginalny - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Dieta wegańska - zmieniajzbiogo.pl

• Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na   kształt prostokąta.

• Nożem natnij z dwóch stron paski, pozostawiając około 10 cm miejsca na środku. 

• Na środek, nałóż kolejno – nadzienie pomidorowe, szpinakowe, sos beszamelowy.

• Wycięte paski zawijaj na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi. 

• Gotowy warkocz posmaruj mlekiem i posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 min.

• Włóż warkocz do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 25 min.

Podano do stołu!

Przekonany? Mamy nadzieję, że zainspirowałyśmy Cię do kuchni wegańskiej, która jak widać na załączonym obrazku, potrafi być kolorowa, oryginalna i pełna smaku.

Magazyn Biogo - Warkocz ze szpinakiem i beszamelem - zmieniajzbiogo.pl
IMG_4521

AUTORKI

Martyna i Ola

Ro_ślinka_cieknie

Dwie babeczki, które połączyła pasja do gotowania. Od ponad roku inspirują i pokazują, że wegańska kuchnia jest smaczna, kolorowa i nie taka trudna, jak większości się wydaje. Zachęcają do prostego, roślinnego gotowania, odkrywania nowych smaków, ciekawych połączeń i stosowania różnych niekonwencjonalnych zamienników produktów odzwierzęcych. Na ich stronie oprócz wielu rozmaitych przepisów znajdziemy też sporą dawkę ciekawostek, wskazówek i trików przydatnych w kuchni.

Podziel się