Początek roku, nowe postanowienia! Czy wśród nich przypadkiem nie znalazło się coś o ograniczaniu mięsa w diecie? Wielu z nas chciałoby zmniejszyć ilość spożywanych produktów odzwierzęcych. Niezależnie czy podyktowane jest to względami etycznymi czy zdrowotnymi, to lata przyzwyczajeń robią swoje i czasami trudno wymyślić dania, na które można zamienić poranną kanapkę z szynką czy kiełbaski. Dlatego przygotowaliśmy dla was 10 pomysłów na bezmięsne śniadania. Mamy nadzieję, że będą źródłem inspiracji i pomogą dotrzymać wasze noworoczne postanowienia.
Najlepiej taka zrobiona przez nas samych. Jest niezwykle prosta do wykonania i bardzo wiele wybacza. Wystarczy wybrać swoje ulubione orzechy i nasiona, trochę płatków owsianych, chia, może kakao i zalać to miodem lub syropem klonowym. Ostatni krok to zapieczenie wszystkiego w piekarniku i gotowe! Dobrze się sprawdza z rana do jogurtu albo mleka, ale nada się również jako przekąska, gdy mamy ochotę pochrupać coś w ciągu dnia.
Ile stron z przepisami, tyle pomysłów na różnego rodzaju placuszki. Z bananów, twarogowe, dyniowe lub amerykańskie pancakes. Można je jeść na słodko, jak i na słono. Świetnie sprawdzają się w weekendy, gdy mamy więcej czasu na przygotowywanie. Klasyczne naleśniki lub pancakes świetnie smakują również na następny dzień, wiec przyrządzając je raz, możecie mieć spokój następnego dnia!
Kolejne danie, które daje duże pole do popisu dla osób kreatywnych w kuchni. Orzechy, świeże lub mrożone owoce, masło orzechowe, kawałki czekolady – cokolwiek tam wrzucisz, jest duża szansa, że będzie smakować bardzo dobrze. Do tego oczywiście płatki owsiane i mleko lub napój roślinny. Jeżeli potrzebujecie ciekawych połączeń smakowych, możecie poszukać inspiracji na popularnych stronach z przepisami lub na stronie pintrest.com
Nie jesteś bardzo głodny z rana? Może spróbuj puddingu z chia. Wystarczy poprzedniego dnia zalać dwie łyżki chia mlekiem, posłodzić i zamieszać. Dzięki naturalnym właściwościom szałwii hiszpańskiej, nasiona wytwarzają żel, który tworzy zwartą konsystencję puddingu, do którego świetnie pasują owoce. Innym pomysłem jest wegański budyń na bazie kaszy jaglanej. Dobrze wypłukana i rozgotowana i zblendowana z owocami, zamienia się w sycące i bardzo smaczne śniadanie lub przekąskę.
Było trochę na słodko, ale przecież jest wielu fanów wytrawnych śniadań. Im proponujemy wszelkiego rodzaju pasty. Świetną bazą są strączki – fasole, ciecierzyca i soczewice. Są bogate w białko i inne wartości odżywcze, a do tego są dobrymi nośnikami smaku dla dodatków. W łatwy sposób można więc stworzyć wegański pasztet z cebulką, pastę pieczarkową albo paprykowe smarowidło. Fajnie nadadzą się na kanapki również pasty przygotowane z awokado. Trzeba jednak pamiętać, że awokado szybko się utlenia i odłożone do lodówki na później, zrobi się brązowe.
Nasze pomysły są w większości wegańskie, ale przecież to niekoniecznie jest wasze postanowienie. Jedząc bezmięsne śniadania, można wybierać również jajka, które są królami śniadań w wielu regionach. Wybór jest ogromny! Jajka gotowane, na miękko, po benedyktyńsku, sadzone, w koszulce – mamy wymieniać dalej? Każde z nich pasują do czegoś innego. Sadzone sprawdzą się jako dodatek do pancakes (gwarantujemy, że to pyszne połączenie), w koszulce świetnie łączą się z tostami i awokado, a gotowane można przygryzać do kanapki. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Dla tych, którzy woleliby unikać jakichkolwiek odzwierzęcych produktów, idealne będą różne wariację tofu. Choć znane jest głownie jako baza do obiadów, to w ciekawy sposób da się je wykorzystać do przygotowywania śniadań. Na przykład w postaci tofucznicy, która jak się pewnie domyślacie, imituje jajecznicę. Inną opcją jest też omlet z tofu i ciecierzycy, który wychodzi wspaniale puszysty, a po dodaniu ulubionych przypraw i warzyw, jest bardzo sycący i idealny na duże śniadanie.
Są takie osoby, którym z rana trudno cokolwiek przełknąć. Jeżeli się do nich zaliczasz, to polecamy koktajle na bazie mleka, napoju roślinnego albo wody. Podobnie jak w przypadku owsianki, ilość ciekawych kompozycji jest niemal nieskończona. Dla fanów słodkich smaków polecamy zblendować np. banana, truskawki i jagody. Ci, którzy woleliby nie zaczynać dnia od cukru, mogą sięgnąć po buraka, jarmuż czy pietruszkę. Taki koktajl z rana jest niezwykłą bombą witaminową, która dobrze podziała na każdego.
Brzmi to jak oszustwo, bo przecież batony zaliczamy raczej do deserów, ale wszystko zależy, co to za baton. Samodzielnie wykonany blok owsiano – orzechowy z dodatkiem bakali i nasion, jest bardzo zdrową i sycącą opcją. Jest to wyjątkowo dobry wybór dla zabieganych, którzy chcieliby zjeść coś w drodze albo zabrać w plener.
Ostatnia opcja to ostateczność. Chcielibyśmy, by w naszym życiu był czas na wszystko, ale rzeczywistość jest często zupełnie inna. W takich wypadkach, zamiast sięgać po szybkie i gotowe parówki, warto zaopatrzyć się w awaryjne opcje. Na www.biogo.pl możecie znaleźć wiele takich produktów np. kaszkę owsianą albo pastę z batatów
Mamy nadzieję, że ograniczanie produktów mięsnych przyjdzie Wam z łatwością. Opcji jest przecież tak wiele! Jeżeli macie więcej pomysłów na roślinne śniadania, napiszcie w komentarzach na naszym Facebooku lub Instagramie.
Podziel się
19 lutego,2021
Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
29 stycznia,2021
Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.