Magazyn Biogo - Jak gotować i nie marnować? - zmieniajzbiogo.pl

Jak gotować i nie marnować? – krem warzywny z liśćmi kalafiora

Przepisy

Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.

Potrzebne składniki

Dodatki: 

– liście z kalafiora 
olej kokosowy – 2 łyżki
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 0,5 łyżeczki

Magazyn Biogo - Ro_slinka_cieknie - zmieniajzbiogo.pl

 Sposób wykonania

Magazyn Biogo - Łatwy, smaczny, oryginalny - zmieniajzbiogo.pl

Bulion warzywny

Cebulę opalić nad ogniem kuchenki, aż będzie dobrze przypieczona (jeżeli nie posiadasz kuchenki gazowej, wsadź na 15 minut do rozgrzanego piekarnika lub połóż na suchą patelnię)

• Wszystkie warzywa z włoszczyzny dokładnie umyj (nie obieraj!) i zalej wodą. Dodaj opaloną cebulę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 1,5h. Ugotowany bulion odcedź na sitku.

Smażone liście kalafiora : 

Kalafiora obierz z łodyg. Umyj je i posiekaj na małe kawałki. 

• Na patelni, rozgrzej olej kokosowy i wrzuć posiekane liście. Dodaj sól i pieprz, smaż przez 5-10 minut. (łodygi powinny być chrupkie). Na końcu wrzuć posiekaną natkę pietruszki z bulionu.

 Magazyn Biogo - Potrzebne składniki - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Jak gotować i nie marnować? - zmieniajzbiogo.pl

Krem:

Kalafiora podziel na małe różyczki i dodaj do odcedzonego bulionu. Wlej 0,5 szklanki wody i gotuj jeszcze przez 20 min, aż kalafior zmięknie. 

• Całość dopraw, dodaj warzywa z bulionu (oprócz natki pietruszki i marchewek) i zblenduj.

• Gotowy krem polej oliwą, dodaj podsmażone łodygi i  pokrojoną w talarki marchewkę z bulionu. Możesz posypać sezamem lub czarnuszką.

Raz dwa i gotowe!

Gotowanie może być szybkie, smaczne i w duchu zero-waste! Spróbujcie sami. Zobaczycie, jaką satysfakcję można poczuć, gdy w kuchni oprócz garnków, nie ma nic do sprzątania. Po więcej ciekawych przepisów wpadajcie na fanpage biogo i na Ro_ślinka_cieknie!

Magazyn Biogo - Podano do stołu! - zmieniajzbiogo.pl
IMG_4521

AUTORKI

Martyna i Ola

Ro_ślinka_cieknie

Dwie babeczki, które połączyła pasja do gotowania. Od ponad roku inspirują i pokazują, że wegańska kuchnia jest smaczna, kolorowa i nie taka trudna, jak większości się wydaje. Zachęcają do prostego, roślinnego gotowania, odkrywania nowych smaków, ciekawych połączeń i stosowania różnych niekonwencjonalnych zamienników produktów odzwierzęcych. Na ich stronie oprócz wielu rozmaitych przepisów znajdziemy też sporą dawkę ciekawostek, wskazówek i trików przydatnych w kuchni.

Podziel się