Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
Idąc śladami idei “zero waste” – nie obieramy warzyw do bulionu, a je dokładnie myjemy. Nie wyrzucamy liści z warzyw, a dodajemy je do gotowego dania, co pomoże nam świetnie spożytkować tradycyjne “odpady” i wkomponować je w łatwe, smaczne posiłki.
Spróbuj sam i zamień wyrzucanie na wykorzystanie!
Zupa :
– kalafior – 1 sztuka
– marchew – 2 sztuki
– pietruszka – 2 sztuki
– seler – ¼ sztuki
– por – 1 sztuka
– natka pietruszki – pęczek
– kapusta – ¼ sztuki
– cebula – 1 sztuka
– woda – 1,5 litra
– oliwa z oliwek – 1 łyżka
– liść laurowy – 2 sztuki
– ziele angielskie – 3 sztuki
– pieprz ziarnisty – 5 sztuk
– sól – 1 łyżka
– kurkuma – 0,5 łyżeczki
– chilli – szczypta
Dodatki:
– liście z kalafiora
– olej kokosowy – 2 łyżki
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 0,5 łyżeczki
• Cebulę opalić nad ogniem kuchenki, aż będzie dobrze przypieczona (jeżeli nie posiadasz kuchenki gazowej, wsadź na 15 minut do rozgrzanego piekarnika lub połóż na suchą patelnię)
• Wszystkie warzywa z włoszczyzny dokładnie umyj (nie obieraj!) i zalej wodą. Dodaj opaloną cebulę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 1,5h. Ugotowany bulion odcedź na sitku.
Smażone liście kalafiora :
• Kalafiora obierz z łodyg. Umyj je i posiekaj na małe kawałki.
• Na patelni, rozgrzej olej kokosowy i wrzuć posiekane liście. Dodaj sól i pieprz, smaż przez 5-10 minut. (łodygi powinny być chrupkie). Na końcu wrzuć posiekaną natkę pietruszki z bulionu.
Krem:
• Kalafiora podziel na małe różyczki i dodaj do odcedzonego bulionu. Wlej 0,5 szklanki wody i gotuj jeszcze przez 20 min, aż kalafior zmięknie.
• Całość dopraw, dodaj warzywa z bulionu (oprócz natki pietruszki i marchewek) i zblenduj.
• Gotowy krem polej oliwą, dodaj podsmażone łodygi i pokrojoną w talarki marchewkę z bulionu. Możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
Gotowanie może być szybkie, smaczne i w duchu zero-waste! Spróbujcie sami. Zobaczycie, jaką satysfakcję można poczuć, gdy w kuchni oprócz garnków, nie ma nic do sprzątania. Po więcej ciekawych przepisów wpadajcie na fanpage biogo i na Ro_ślinka_cieknie!
Podziel się
29 stycznia,2021
Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
22 stycznia,2021
Początek roku, nowe postanowienia! Czy wśród nich przypadkiem nie znalazło się coś o ograniczaniu mięsa w diecie? Wielu z nas chciałoby zmniejszyć ilość spożywanych produktów odzwierzęcych. Niezależnie czy podyktowane jest to względami etycznymi czy zdrowotnymi, to lata przyzwyczajeń robią swoje i czasami trudno wymyślić dania, na które można zamienić poranną kanapkę z szynką czy kiełbaski. Dlatego przygotowaliśmy dla was 10 pomysłów na bezmięsne śniadania. Mamy nadzieję, że będą źródłem inspiracji i pomogą dotrzymać wasze noworoczne postanowienia.