Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
Czyli drożdżowy warkocz ze szpinakiem i beszamelem, którym można zaskoczyć niejednego smakosza. Nie tylko przez wzgląd, na to jak się prezentuje, ale również jak wyśmienicie smakuje. Jest to idealna przekąska na spotkania w większym gronie, czy popisowe danie na pierwszą randkę przy kieliszku dobrego wina 🙂
Ciasto drożdżowe:
– mąka pszenna – 1¼ szklanki (250g)
– drożdże – 25g
– napój roślinny (np. owsiany) – ⅔ szklanki (150 ml)
– oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)
– cukier – ½ łyżeczki (2,5g)
– sól – 1 łyżka (5g)
Nadzienie pomidorowe:
– przecier/passata pomidorowa – ½ szklanki (120g)
– czosnek – 1 ząbek
– suszona bazylia – ½ łyżeczki
Nadzienie szpinakowe:
– szpinak mrożony – ½ szklanki (100g)
– czosnek – 1 ząbek
– sól i pieprz – szczypta
Sos beszamelowy:
– margaryna roślinna – 1 ½ łyżki
– mąka – 2 łyżki
– napój roślinny (owsiany lub sojowy) – ⅔ szklanki (150ml)
– płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) – 1 łyżka
– gałka muszkatołowa – szczypta
– sól i pieprz – szczypta
Dodatki:
– napój roślinny – 1 łyżka
– sezam – 1 łyżka
Ciasto drożdżowe:
• Przygotuj rozczyn: do miseczki dodaj 5 łyżek ciepłego napoju, rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.
• Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlej rozczyn i pozostałą część mleka.
• Zagniataj ciasto przez 5 minut, pod koniec dodaj oliwę i zagniataj jeszcze przez minutę.
• Ciasto w misce przykrytej ściereczką odłóż na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie pomidorowe:
• W garnku zagotuj przecier (5-10 min), dodaj bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nadzienie szpinakowe:
• Podsmaż szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj przyprawy i smaż przez 5 min.
Sos beszamelowy:
• W garnku rozpuść margarynę, dodaj mąkę, przyprawy, płatki drożdżowe – wymieszaj. Dolej napój i gotuj aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając.
• Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na kształt prostokąta.
• Nożem natnij z dwóch stron paski, pozostawiając około 10 cm miejsca na środku.
• Na środek, nałóż kolejno – nadzienie pomidorowe, szpinakowe, sos beszamelowy.
• Wycięte paski zawijaj na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi.
• Gotowy warkocz posmaruj mlekiem i posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 min.
• Włóż warkocz do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 25 min.
Przekonany? Mamy nadzieję, że zainspirowałyśmy Cię do kuchni wegańskiej, która jak widać na załączonym obrazku, potrafi być kolorowa, oryginalna i pełna smaku.
Podziel się
19 lutego,2021
Słyszysz weganizm, myślisz sobie: długi czas przygotowania posiłków, wymyślne produkty - ciężkie do zdobycia, posiłki bez smaku i wyrazu, jedzenie samej sałaty i kaszy. Czy naprawdę tak jest? Dzisiaj przekonamy was, że weganizm, to przede wszystkim świetna zabawa w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
22 stycznia,2021
Początek roku, nowe postanowienia! Czy wśród nich przypadkiem nie znalazło się coś o ograniczaniu mięsa w diecie? Wielu z nas chciałoby zmniejszyć ilość spożywanych produktów odzwierzęcych. Niezależnie czy podyktowane jest to względami etycznymi czy zdrowotnymi, to lata przyzwyczajeń robią swoje i czasami trudno wymyślić dania, na które można zamienić poranną kanapkę z szynką czy kiełbaski. Dlatego przygotowaliśmy dla was 10 pomysłów na bezmięsne śniadania. Mamy nadzieję, że będą źródłem inspiracji i pomogą dotrzymać wasze noworoczne postanowienia.