29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Według badań przeprowadzonych w zeszłym roku przez Federację Polskich Banków Żywności, Polacy rocznie marnują 235 kg jedzenia na osobę. Jest to zatrważająca ilość, która nie tylko uderza w nasze portfele, ale również negatywnie wpływa na środowisko. Jak w takim razie możemy z tym walczyć?
Czasami trudno się zebrać, ale zdecydowanie warto się przemóc i zaplanować posiłki z wyprzedzeniem. Dzięki rozpisanym zawczasu daniom, możemy oszacować ile artykułów będzie nam potrzebnych i jak spożytkujemy ich ewentualny nadmiar. Po przelaniu tego na listę zakupów, unikniemy w sklepie impulsywnego kupowania produktów, których i tak nie zużyjemy w całości. Mając przed sobą konkretny plan, fantazja nie poniesie nas tak łatwo. Nie mówimy oczywiście, żeby nie eksperymentować z nowymi produktami, ale na pewno kupować je z głową i umiarem. Planując posiłki dobrze też mieć też plan B. Co jeżeli znajomi odwołają spotkanie, a nam zostanie dużo nadprogramowego jedzenia? Przygotuj się na taką ewentualność i już wcześniej pomyśl jak inaczej wykorzystasz kupione produkty.
Więcej o robieniu zakupów z głową znajdziesz TUTAJ
Różne artykuły mają różne potrzeby, jeżeli chodzi o przechowywanie – na przykład nie wszystko możemy trzymać w lodówce. Produkty takie jak warzywa, owoce, nabiał, wędliny, potrawy gotowe, garmażeryjne czy otwarte napoje – jak najbardziej powinny być trzymane w chłodniejszych temperaturach, by zachować świeżość. Natomiast pieczywo, makarony, kasze, przetwory, nieotwarte napoje czy oliwę z oliwek przechowujmy w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by zwrócić uwagę, na którą półkę w lodówce kładziemy konkretne produkty, ponieważ dół i góra różnią się temperaturą. Pomoże nam to przedłużyć świeżość jedzenia i zachować wartości odżywcze. Jeżeli potrzebujesz ściągi odnośnie półek – zobacz grafikę obok.
Staraj się stosować do metody FIFO (first in, first out czyli pierwsze weszło i pierwsze wyszło). Polega ona na ułożeniu produktów w lodówce czy szafce zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia. Z przodu umieszczamy artykuły z najkrótszą datą ważności. W ten sposób zwiększasz prawdopodobieństwo zużycia ich zanim się przeterminują.
Istnieje również kilka mniej oczywistych trików odnośnie przechowywania żywności, które warto wypróbować:
1. Ziemniaki przechowuj w torbie w miejscu, gdzie nie mają dostępu do światła. To przedłuży ich żywotność.
2. Marchewki albo ogórki umieść w słoiku pełnym zimnej wody, zakręć i włóż do lodówki. Przez kolejne dni będziesz mógł podjadać świeże warzywa.
3. Jeśli wiesz, że nie będziesz w stanie zużyć świeżych ziół takich jak bazylia czy pietruszka zanim się zepsują, zamroź je w pudełku lub zalewając wodą lub olejem w pojemniku na lód.
4. Trzymaj banany z dala od innych owoców i warzyw, ponieważ wkładanie ich do jednej miski sprawi, że szybciej dojrzeją i się zepsują.
5. Raz w tygodniu zaplanuj sobie obiad, który posprząta lodówkę z końcówek produktów, które zostały z całego tygodnia. Najlepiej smakują makarony lub kaszotta z mixem składników.
6. Posadź resztki. Wiele warzyw, takich jak szczypior, por czy sałata odrastają po posadzeniu ich resztek w ziemi. Dlatego następnym razem jak będziesz miał nadprogramową cebulę albo końcówkę pora – wsadź je do doniczki i parę tygodni później ciesz się nowym warzywem.
W mediach społecznościowych popularność zyskuje akcja stworzona przez Bank Żywności, której bohaterem są samotne banany. Według danych tylko 13 procent Polaków sięga po oderwane od reszty kiści owoce. Mimo tego, że wciąż nadają się do spożycia wiele z nich nie zostaje kupionych i lądują w śmietnikach. Choć akcja skupia się na bananach, to nie chodzi tylko o nie – cała akcja jest pretekstem do zwiększenia świadomości na temat ilości marnowanej żywności.
Wiele sklepów posiada półkę z przecenionymi produktami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Będziesz robić dzisiaj sos pomidorowy? Zajrzyj czy nie zostały, jakieś pomidory, które możesz kupić i wykorzystać zanim się zepsują. Nie tylko ratujesz produkty przed zmarnowaniem, ale również oszczędzasz na tym pieniądze.
Jeśli wiesz, że czegoś nie zjesz podziel się tym zanim się zepsuje. W większych miastach, na przykład we Wrocławiu, dostępne są lodówki społeczne. Zasada jest prosta – możesz zostawić tam nadwyżkę jedzenia, aby ktoś inny mógł je wziąć. Choć każdy może skorzystać z dobrodziejstw lodówki społecznej, to najczęściej produkty trafiają do osób ubogich lub bezdomnych. Świadomość, że dzięki nam ktoś nie chodził głodny, to chyba najlepsza rekomendacja do dzielenia się nadwyżkami w lodówce!
Może z okazji Dnia Walki z Marnowaniem Żywności spróbujecie któregoś z naszych sposobów? Niosą za sobą same zalety, a wymagają minimalnego wysiłku. Więcej pieniędzy w portfelu i satysfakcja z dobrej organizacji zakupów i posiłków na pewno przyniesie dużo satysfakcji.
Podziel się
24 września,2020
Moda na diety nie znika – zmieniają się tylko ich rodzaje. Szczególnie w dobie Internetu, mamy dostęp do nieskończonych zasobów wiedzy, a znane twarze bombardują nas coraz to nowszymi pomysłami na zdrowe odżywianie. Jeszcze parę lat temu głośno było o rezygnacji z glutenu albo dietach cud, które miały w niewiarygodnie krótkim czasie zredukować naszą wagę. Dziś na świeczniku jest dieta ketogeniczna, post przerywany i coraz bardziej popularny weganizm. Na czym polegają te diety i z czego trzeba zrezygnować? Czytajcie dalej!
04 grudnia,2020
Badania pokazują, że recykling oferuje znacznie więcej korzyści dla środowiska niż inne sposoby zarządzania odpadami. Mimo tego, że w Polsce segregacja śmieci jest obowiązkowa, to jedynie 66% Polaków to robi, a tylko 53% badanych widzi w tym sens. Dlaczego warto zwracać uwagę na to gdzie wyrzucamy nasze odpady i jak może zyskać na tym nasza planeta? Czytaj dalej!