Magazyn Biogo - Spróbuj nowych przepisów! - zmieniajzbiogo.pl

Słodkie inspiracje na święta – bożonarodzeniowe wypieki z różnych zakątków Europy

Inspiracje

Co rok ten sam makowiec, pierniki i sernik z rodzynkami. Czy znudziły ci się polskie świąteczne wypieki? Mimo tego, że wielu z nas darzy sentymentem tradycyjne polskie słodkości, czasami warto spróbować czegoś nowego. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie listę inspiracji zagranicznych świątecznych wypieków, które warto wypróbować tego roku!

Szwecja: Lussekatter

Lussekatter to pyszne szafranowe bułeczki pieczone przez Szwedów w okresie świątecznym, choć oryginalnie pieczone powinny być 13 grudnia w ramach celebracji dnia św. Łucji. Tradycyjnie w przepisie używane są rodzynki, ale spokojnie możemy je zastąpić  suszonymi wiśniami lub żurawiną. Bułeczki doskonale się komponują z gorącą czekoladą lub grzanym winem, a podaje się je najczęściej z masłem.

Magazyn Biogo - Słodkie inspiracje na święta - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Spróbuj nowych przepisów! - zmieniajzbiogo.pl

Norwegia: Kransekake

Pozostając w duchu skandynawskich świąt, kolejną ciekawą bożonarodzeniową słodkością jest Kransekake czyli norweskie piętrowe ciasto. Składa się z kruchych na zewnątrz i lekko ciągnących się w środku, migdałowych ciastek, które ułożone na sobie tworzą kształt choinki. Obręcze sklejone są ze sobą lukrem, a każda osoba, która chce się poczęstować kawałkiem, musi oderwać kolejne ciastko z góry. Tradycyjnie jest ono zdobione miniaturowymi norweskimi flagami. Co ciekawe, nie tylko jest to charakterystyczne ciasto dla okresu świątecznego, ale cieszy się również dużą popularnością na weselach!

Francja: Bûche de Noël

We Francji natomiast wśród bożonarodzeniowych wypieków króluje Bûche de Noël czyli ciasto czekoladowe w kształcie… kłody! W dawnych czasach podczas świąt Francuzi przynosili do domu ogromną kłodę, którą palono ku czci bogów, natomiast ogień miał symbolizować szczęście w Nowym Roku. Jako symbol dawnej tradycji pozostał, więc kształt świątecznego ciasta. Francuskie Bûche de Noël wydaje się być pracochłonnym przedsięwzięciem, lecz wcale nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnej rolady. Za to efekt jest tego wart!

Magazyn Biogo - Słodkie inspiracje na święta - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Slow-life - zmieniajzbiogo.pl

Grecja: Christopsomo

Najważniejszym wypiekiem świątecznym w greckiej tradycji jest Christopsomo, co oznacza “chleb Chrystusa”. Jest on zdobiony charakterystycznym symbolem krzyża oraz bakaliami. Christopsomo łączy się z grecką tradycją, podobną do polskiego dzielenia się opłatkiem. Zgodnie z zasadami, głowa rodziny dzieli chlebek na części. Odkłada jedną część „dla Boga”, drugą „dla domu”, a resztę rozdziela między domowników, podczas składania życzeń świątecznych.

Hiszpania: Polvorones

W Polsce zachwycamy się korzennym aromatem pierników, a Hiszpanie migdałowo-cynamonowym aromatem polvorones. Są to tradycyjne kruche ciasteczka, którymi Hiszpanie zajadają się przy świątecznym stole wraz z turrónem czyli hiszpańskim nugatem. Pochodzenie polvorones datuje się na XVI wiek i przypisuje się rejonom Andaluzji. Natomiast nazwa najprawdopodobniej pochodzi od hiszpańskiego słowa “polvo” oznaczającego proszek, co kojarzy się z cukrem pudrem, którym są posypane ciasteczka.

Magazyn Biogo - Słodkie inspiracje na święta - zmieniajzbiogo.pl
Magazyn Biogo - Zagraniczne świąteczne wypieki - zmieniajzbiogo.pl

Co wybieracie?

Który z wypieków najbardziej przykuł waszą uwagę? Dajcie nam znać na Instagramie i Facebooku, który z nich macie ochotę wypróbować! A jeżeli nadal szukacie składników do świątecznych potraw, to odwiedźcie nasz sklep na www.biogo.pl

Podziel się