Nie możesz jeść tyle cukierków! Pewnie każdy z nas usłyszał kiedyś te słowa z ust rodziców. Zawsze przestrzegali nas przed słodyczami, nigdy tak naprawdę nie tłumacząc, dlaczego nie powinno się ich tyle jeść.
Prawdą jest, że cukier daje energię. Dzięki niej nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach, a nasze serce pompuje krew. Ważne jednak, żeby mieć świadomość, w jaki sposób dostarczamy tego paliwa. Jeżeli pochodzi ono z cukrów prostych, czyli na przykład z czekolady albo ciastek, energia spala się niezwykle szybko i po niedługim czasie jesteśmy głodni.
Możemy się w takim razie zgodzić, że cukier jest niezbędny. Według Światowej Organizacji Zdrowia zapotrzebowanie na cukier wynosi ok. 10 – 12 łyżeczek przy diecie 2000 kcal dziennie i powinien być spożywany w różnych postaciach. Przy większym wysiłku fizycznym zalecane są większe ilości, jednak nigdy nie powinniśmy go czerpać ze słodkich przekąsek. Znajdziemy go w owocach, warzywach, pieczywie czy makaronach. Dlatego jedzenie w ciągu dnia zdrowych i zbilansowanych posiłków, zapewnia równomierną dystrybucję siły i nie pozwala organizmowi wołać o zastrzyk cukrowej energii. W razie nagłego łaknienia na słodkie, można oszukać mózg np. wypijając szklankę wody albo herbatę z niewielkim dodatkiem miodu.
Niestety, skutki objadania się cukrami prostymi zawartymi w słodyczach, mogą być bardzo poważne. Zacząć można od otyłości. Wpływa ona nie tylko na estetykę naszego wyglądu, ale również wydolność naszych organów wewnętrznych. Ze względu na duże obciążenie trzustki słodkimi przekąskami, możemy doprowadzić do cukrzycy typu 2. W dłuższej perspektywie obciążony jest również układ krążenia oraz zwiększa się szansa na rozwinięcie się różnego rodzaju nowotworów.
Ograniczanie, albo całkowite zerwanie z cukrem jest bardzo trudnym procesem i zdarzają się momenty słabości. Na szczęście istnieją alternatywy dla białego cukru, po które warto sięgać w momencie kryzysu. Najbardziej popularnym zamiennikiem jest miód, który co prawda składa się z cukrów prostych, ale posiada również witaminy z grupy C, K i B. Wykorzystać można również, bogaty w sole mineralne, syrop klonowy, albo syrop z agawy, który posiada niski indeks glikemiczny i dobrze działa na pracę jelit.
Jeżeli czujesz, że nie możesz żyć bez czegoś słodkiego do popołudniowej kawy, spróbuj samemu robić zdrowe słodycze.
Przygotuj:
• 2 dojrzałe banany
• 1 szklankę płatków owsianych
• 1 jajko
• 1 jabłko
• ¼ szklanki mleka
• Łyżeczkę cynamonu
Do miski wrzuć rozgniecione widelcem banany. Dodaj jajko, płatki owsiane i pokrojone w kostkę jabłko. Wlej mleko, dosyp cynamon i dokładnie wymieszaj. Masa musi być klejąca, ale nie bardzo zbita. Rozłóż masę równo do foremek na babeczki i piecz w 190 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia brzegów.
Tym przepisem można dowolnie manipulować. Dodaj nasiona chia albo zmielone siemię lniane dla dodatkowych wartości. W babeczkach jedyna słodycz będzie pochodziła od banana, dlatego użyj bardzo dojrzałych, brązowych owoców. Jeżeli boisz się, że nie będzie dostatecznie słodkie, możesz dosłodzić lekko jedną z alternatyw białego cukru, o których piszemy wyżej.
Podziel się
20 maja,2020
Każdemu zdarzyło się przesadzić na zakupach. Na paragonie widniała już trzycyfrowa kwota, a konkretów jakby niewiele. Mogło być to spowodowane błędami, które popełniliście wybierając się do sklepu. Sprawdźcie parę prostych sposobów, które ułatwią zakupy i pozwolą wydawać mniej.
24 września,2020
Moda na diety nie znika – zmieniają się tylko ich rodzaje. Szczególnie w dobie Internetu, mamy dostęp do nieskończonych zasobów wiedzy, a znane twarze bombardują nas coraz to nowszymi pomysłami na zdrowe odżywianie. Jeszcze parę lat temu głośno było o rezygnacji z glutenu albo dietach cud, które miały w niewiarygodnie krótkim czasie zredukować naszą wagę. Dziś na świeczniku jest dieta ketogeniczna, post przerywany i coraz bardziej popularny weganizm. Na czym polegają te diety i z czego trzeba zrezygnować? Czytajcie dalej!